До України нарешті завітало бабине літо. Що це за період та як його називають у світі, розповіли в Українському гідрометеорологічному центрі.

«Бабине літо — період теплої та сухої погоди восени пов'язаний зі стійким антициклоном. Бабине літо може настати як у вересні, так і у жовтні чи навіть листопаді, причому доволі часто воно спостерігається декілька разів впродовж осіннього сезону. Згідно деяких джерел, перше, так зване "молоде бабине літо" спостерігається лише після настання осінніх заморозків», - зазначили синоптики.

При цьому додали, що останнє бабине літо може відмічатись аж у листопаді, перед настанням морозів.

Для країн із помірним кліматом явище бабиного літа – цілком звичне.

Бабине літо у Києві встановило рекорд

Популярні новини зараз

Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп

Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі

Показати ще

«У Німеччині, Австрії, Швейцарії теплий період восени називається "Altweibersommer" ( що дослівно перекладається як «літо старих жінок»). В ряді слов'янських країн - наприклад, у Чехії, Польщі, Словаччині, Словенії – цей період також відомий, як і українське «бабине літо»... У Болгарії та Сербії воно відоме як "циганське літо" або "літо бідняка". У Швеції є "Брітсоммар", у Фінляндії цей період називається «intiaanikesä» і історично він пов'язаний з днем Святого Варфоломія – його день відмічають наприкінці серпня. А от в Ірландії «бабине літо» називають "fómhar beag na ngéanna", що дослівно перекладається як «маленька осінь гусей»», - додали цікавинок у розповіді метеорологи.

бабине літо

На іншому боці Землі, у Бразилії, Аргентині, Чилі та Уругваї – бабине літо відоме як «Вераніко», «Вераніто» або «Веранілло» і буквально означає «маленьке літо».

А от у Туреччині бабине літо називають pastirma yazı, що означає літо пастрамі (м’ясний делікатес з яловичини) – у листопаді, як вважають, цей продукт готувати найкраще.

В Україні цього року бабине літо прийде 8-9 вересня. Вже цими днями в Україні значно теплішає і потужний антициклон подарує сонячну та спокійну погоду.

Раніше повідомляли, погода 7 вересня осяє сонцем похмурий настрій українців: ось і обіцяне бабине літо.