Для всіх українців, які вживають в їжу свинину, а також для фермерів, з'явилися важливі новини з нотками тривоги. Починаючи з січня 2021 року на території країни офіційно зафіксували 11 випадків захворювання африканською чумою свиней.

Про це стало відомо завдяки повідомленню прес-служби Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у мережі Facebook.

Публікація Держпродспоживслужби, скріншот: Facebook

"Це значно менше, ніж у попередні роки. Так, минулого року в Україні було зафіксовано 28 випадків АЧС, у 2019 році — 53 випадки, у 2018 році — 145 випадків", — сказали у відомстві.

По два випадки було зафіксовано в Миколаївській, Чернівецькій та Херсонській областях, по одному випадку — у Вінницькій, Луганській, Запорізькій, Харківській областях та в місті Київ. Найбільше число випадків (7 з 11) фіксувалася в приватному секторі і домашніх господарствах. З початку року на АЧС досліджено 13521 проби від свиней господарств та приватного сектору населення.

Популярні новини зараз

Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким

Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня

Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone

Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо

Показати ще

Ціни на свинину, фото: sputnik.kg

"Зараз неблагополучними по АЧС залишаються п'ять населених пунктів — два в Херсонській області і по одному в Луганській, Запорізькій та Харківській областях. Заходи реагування тривають", — стверджують в Держпродспоживчслужбі.

Африканська чума свиней - це високозаразне вірусне захворювання. Проявляється лихоманкою, синюшністю шкіри і поширеними крововиливами внутрішніх органів. Смертність, в залежності від перебігу хвороби, може бути від 50% до 100%. Тварини, які перехворіли і вижили, залишаються довічними вірусоносіями. Для людини африканська чума свиней безпечна.

Раніше повідомляли, сезон кавунів у розпалі, але продають тільки лопнули або гнилі: українці показали, як "гинуть" улюблені фрукти.

Як повідомляв Знай.uа, заморожені продукти та побутова техніка: список товарів, які небезпечно купувати в магазині і ось чому.

Знай.uа писав, етикетка і цукерка-все важливо: у Держпродспоживслужбі розповіли, як безпечно вибрати іграшки.