15-річна Вікторія Панченко з Херсона винайшла спеціальне біоплато, яке чистить водойму без втручання в екосистему. За це дівчина отримала стипендію на навчання в Нью-Йорку. Подробиці дізнавалися журналісти «Спецкору» на телеканалі 2+2.

Сюжет можна переглянути за посиланням.

Школярка здобула третє місце на щорічній Олімпіаді геніїв у США, в якому взяли участь півтори тисячі конкурсантів зі всього світу. Проект очистки водойми — колективна робота всієї родини Вікторії. Cім’я Панченків любить сплавлятися на байдарках Дніпром, вони неодноразово помічали, що вода в плавнях, де росте очерет і рогіз — чиста, на відміну від решти річки.

Фото: "Джедаї"

За основу проекту взяли те, що очерет і рогіз дуже гарно очищують річкову воду від нітратів і фосфатів, розкладаючи їх на прості елементи. Але постало запитання: чи зможе очерет рости без ґрунту посеред річки.

Популярні новини зараз

Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році

За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Показати ще

Фото: "Джедаї"

Експерименти тривали кілька місяців: рослини викопували, не пошкоджуючи коріння, а потім прив’язували до стебла каміння і ставили у воду, щоб корінь не торкався дна. Очерет прижився, пустив пагони і почав фільтрувати воду.

Згодом родина вигадала спеціальну мобільну конструкцію — біоплато. «Це каркас із пластикових труб, утримуючої сітки та висаджені в неї рогіз і очерет. 10 квадратних метрів такого біоплато за день очищає один кубометр забрудненої води», — розповідає школярка.

Фото: "Джедаї"

Експерти кажуть, що цей винахід — прорив в екологічній очистці водойм. Вони радять ставити біоплато в протоки, щоб вода проходила крізь нього, як через фільтр.

Фото: "Джедаї"

За перемогу в Олімпіаді геніїв Вікторія отримала стипендію на навчання в Нью-Йорку — 15 тисяч доларів. Втім, скористатися цим шансом дівчина не може, бо за рік здобуття науки потрібно сплатити 70 тисяч доларів. Сім’я дівчини таких коштів не має.

Нагадаємо, що Костянтин Яловий пояснив причини навали медуз у Кирилівці. Аномально велика кількість медуз поблизу Азовського узбережжя може свідчити про серйозні екологічні проблеми.

Як повідомляє портал Знай.uа Україна потопає у смітті, за "чистоту" доведеться заплатити:"у нас немає вибору".Політичний діяч Єгор Фірсов опублікував новий пост, де розповів про важливість сміттєпереробних заводів в Україні.

Також Знай.uа писав, що Українці вимагають побудувати завод з переробки сміття, Екологія під загрозою