У кожного народу є своя гастрономічна «візитівка», яку впізнають у всьому світі і безпомилково асоціюють із країною, у якій народилася страва. Для українців це, безперечно, борщ. У кожної господині є власні секрети приготування ароматного, наваристого, смачного борщу, проте не всі знають, що існує велетенська кількість його різновидів, які навіть уявити складно. Автор майстер-класу "Три борщика від Олени Щербань" на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook поділилася стародавнім рецептом улюбленої страви українців.
Рецепт «чорного борщу» вас точно здивує – саме такі борщі варили українці до того, як на їхніх городах і столах з’явилися помідори. Лише після другої половини ХХ століття страва раптом «почервоніла» через томати.
Замість томатів наші предки додавали до цього вишуканого борщу копчені сливи і червоний буряк, а варили його на качиному бульйоні.
Для «чорного борщу» вам знадобиться:
Всіх чоловіків змусять встановити "Резерв+": які зміни чекають мобілізацію
Українцям дозволили не сплачувати за комунальні послуги: коли рахунки можна "заморозити"
Десятки тисяч українців залишилися без "броні" від мобілізації: за які порушення призиватимуть
Ціни рекордні, але буде дорожче: нерадісні прогнози для власників авто з ГБО
- Качине м'ясо - 300 г;
- цибулина - 1 штука;
- 200 г червоного буряка;
- 200 г копчених слив без кісточки;
- Три середні картоплини;
- Одна морквина;
- Один болгарський перець;
- 200 г капусти;
- Базилік, кріп, сметана за смаком.
- Зі спецій: лавровий лист, чорний перець, сіль.
Як готувати:
- Підсмажуємо шматки качиного м’яса, складаємо в каструлю, заливаємо окропом. Додаємо лавровий листок, кілька горошин чорного перцю, половину цілої цибулини і трохи присолюємо. Варити на повільному вогні.
- Буряк тремо на дрібній терці і підсмажуємо на жирі, що залишився з качки. Додаємо його до отриманого бульйону, туди ж відправляємо сливи, також обсмажені з буряком. У бульйон кидаємо цілу обчищену картоплинку. Томити на повільному вогні приблизно 20 хв.
- Картоплю, що залишилася, дрібно ріжемо, кидаємо до борщу. За нею піде й
- засмажка з цибулі, моркви та болгарського перцю, а також дрібно посічена капуста.
- Дістаємо з борщу цілу картоплину, товчемо її на пюре та відправляємо назад до борщу.
- Солимо, перчимо, додаємо базилік.
Подавати зі сметаною та кропом. Смачного вам борщу!
Нагадаємо, легкий суп з фрикадельками і кабачковою локшиною: дієтична перша страва лише за 15 хвилин
Як повідомляв портал "Знай.uа", шоколадні цукерки з арахісовою пастою: простий рецепт шалено смачних ласощів
Також "Знай.uа" писав, ожиновий десерт з шоколадним бісквітом від судді "Мастер Шеф": справжня магія на вашій кухні