На Франківщині практично всі автовокзали належать одній людині. Про це розповіли у виданні "Region News".

Повідомляється, що на Франківщині функціонують 19 автостанцій. З них 18 належать одній компанії.

Розбавляє монополію на ринку компанія "Західавтотранс", яка володіє одним з двох автовокзалів міста Калуш. Крім цього вона контролює як мінімум половину всіх автобусних маршрутів Калуського району, що в сукупності дозволило компанії почати 2019 рік з чистим прибутком у розмірі 250 тисяч гривень.

Власниками підприємства значаться: Микола Манелюк, який в 2015 році балотувався до Калуської районної ради від "Української партії" , Петро Манелюк, який є депутатом Подмихайловской сільської ради та Роман Галій - чоловік головного спеціаліста бухгалтера Управління соціального захисту Калуської РДА Зоряни Галій.

Автостанція "Західавтотранс" не має необхідної атестації і має найгіршу класифікацію в регіоні — п'яту. Це означає, що в її приміщенні відсутні камери зберігання, немає приміщень для відпочинку водіїв або пасажирів з дітьми, а також отсутствуюты криті платформи для автобусів.

Популярні новини зараз

Астролог побачив у травні "лихо" для України

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою

На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Показати ще

Решта 18 автостанцій (4 в Івано-Франківську, 10 в інших містах і 4 в СМТ) знаходяться під контролем фірми - ТДВ "Івано-Франківського обласного підприємства автобусних станцій", яка числиться за однією адресою з АС №1 обласного центру по вулиці Вокзальній, 30. Цікаво, що 90% площі цього приміщення володіє ТОВ "Галицька марка", співвласником якої є Андрій Ющенко син третього президента України Віктора Ющенка.

За інформацією аналітичного порталу YouControl, наявність розгалуженої мережі автостанцій в 2018 році принесло підприємству більше 2 мільйонів гривень чистого доходу.

Крім того ТДВ "Івано-Франківське ОПАС" контактує з депутатами різних рівнів, дарує їм дорогі презенти, які вони декларують. В цілому доходи депутатів від співпраці з підприємством не дуже високі — від 50 до 100 тисяч гривень, однак велика кількість зв'язків дозволяє фірмі впевнено себе почувати.

ТДВ "Івано-Франківське ОПАС" належить родині Запухляків: Ользі, Олегу та їх синові Віталію.

Віталій Запухляк має звання кандидата економічних наук, удостоєний звання почестного консула Республіки Хорватія, а також раніше працював помічником депутата партії "Удар" Романа Чернеги і помічником депутатів від партії Петра Порошенка — Юрія Солов'я та Андрія Гордєєва.

Олег Запухляк має звання кандидата психологічних наук та наукове звання доцента Прикарпатського юридичного інституту Львівського державного університету внутрішніх справ.

Про Ольгу Запухляк інформація у відкритих джерелах відсутня.

Згідно публікацій місцевих ЗМІ сімейство Запухляків веде дуже жорстку політику і легко розправляється зі збитковими автостанціями. Так, 17 з них були закриті в 2012 році за причиною невідповідності базовим вимогам подібних інфраструктурних об'єктів.

В той час, як деякі райони Франківщини залишаються без автостанцій, сімейство Запухляків успішно заробляє гроші на продажу квитків до туристичних населених пунктів регіону.

Нагадаємо, раніше в Карпатах у селян віджимають землю.

Як повідомляв портал "Знай.uа" у Львові дочка Козловського отримала два ринки в подарунок.

Також "Знай.uа" писав, що чиновники сховали в електронних деклараціях величезну суму грошей.