Сало - безсумнівно один з улюблених продуктів для українців. Якщо ж ви не любите його, то просто не вмієте правильно солити сало, адже саме від цього і залежить його неповторний смак.
Пропонуємо вам кращі варіанти для засолювання сала, серед них ви точно знайдете те, що припаде вам до душі, передає "coocook".
Сало "простіше не буває"
Для початку сало ріжемо на шматки. Заздалегідь чистимо часник з розрахунку 1 зубчик на 1 шматок сала і цей часник ріжемо на кругляшки. Готуємо спеції - хмелі-сунелі, перець, мелене насіння кропу.
На дно емальованої каструлі насипаємо трохи приправ, перцю і часнику. Потім беремо в ліву руку шматок сала, в праву жменю крупної солі і натираємо шматок сала цією сіллю над каструлею.
Після цього укладаємо сало в каструлю шкірою вниз і повторюємо операцію з іншим шматком сала, пересипаючи все спеціями і часником. Потім сало трохи утрамбовуємо в посудині, накриваємо кришкою і ставимо невеликий гніт і залишаємо в теплі на 3-4 дні.
Після цього сало вже майже готове - залишилося тільки витягнути його з посудини, струсити сік, загорнути в бавовняну ганчірочку і покласти в холодильник. Після цього можна насолоджуватися смаком.
Засолювання сала сухим способом
На 1 кг сала будуть потрібні 2-3 головки часнику, приправи (коріандр, червоний мелений перець, кмин, часник, базилік, паприка, лавровий лист, чебрець), сіль.
Сало ріжемо на шматки розміром 10х15 см, в них робимо глибокі надрізи через кожні 3-5 см (до самої шкірки). Шпигуємо сало часником, натираємо сумішшю приправ, обвалюють в солі і щільно укладаємо шарами в емальований посуд, щедро пересипаючи кожен шар сіллю. Поставимо тепер в прохолодне місце - і через 5 днів сало буде готове.
Засолювання сала мокрим способом
У сольовому розчині (з розрахунку 1 кг солі на 1 л води) кип'ятимо лушпиння цибулі і приправи. Потім зменшуємо вогонь, кладемо в розсіл сало, нарізане на шматочки розміром 10х15 см, і варимо 1,5-2 години.
Виймаємо шматочки, даємо трохи охолонути і натираємо сумішшю з товченого часнику, солі і приправ. Загортаємо в полотно і залишаємо на добу при кімнатній температурі, потім прибираємо в холодильник.
Сало пікантне з часничком
Робимо в салі надрізи до шкірки, круто солимо сіллю крупного помелу і складаємо в широку миску, зверху кладете гніт (можна також широку миску з водою або каструлю). Через добу все сало і сіль перекладаєте в каструлю, заливаєте водою на один-два пальці вище сала, додаєте всяких прянощів, лавровий лист і обов'язково цибулиння побільше.
Вариться все це протягом години. Потім даєте вмісту охолонути до кімнатної температури. Сало виймається з каструлі, шпигуєтся часником, перчиться за смаком, загортається в кальку, перемотується звичайною ниткою, щоб калька не розмотувалася, і кладеться в морозильник. Через добу сало готове до вживання.
Сало гостреньке
Для розсолу потрібно 7 склянок води, 1 стакан крупної солі, жменю цибулиння. Все це довести до кипіння, кип'ятити 5 хвилин. Потім покласти в розсіл шматки сала. Кип'ятити 10-20 хвилин. Залишити на добу в розсолі.
Після цього вийняти сало з розсолу, дати стекти воді. Натерти часником і червоним перцем. Покласти в холодильник, бажано в морозилку (так виходить смачніше).
Сало з кропом
Воду кип'ятять з лавровим листом, горошинами чорного перцю, кропом і сіллю. Сіль беруть в такій кількості, щоб поміщені в розчин сире яйце або картоплина не тонули. У остиглий розсіл опускають тертий часник і сало, нарізане брусками шириною 4 см і довжиною 20-25 см. Продукт готовий до вживання приблизно через тиждень. Перед вживанням сало виймають з розсолу, обсушують серветкою і поміщають на 2-3 години в холодильник.
Сало по-селянськи
Свіже сало ріжуть на шматки по 250-350 г і складають в емальовану каструлю шарами, пересипаючи товченим часником. Горошини чорного перцю вдавлюють в кожен брусок по 6-8 штук. Потім кип'ятять воду з лавровим листом і сіллю (солі стільки, щоб спливав кинутий туди шматочок сирої картоплі). Після охолодження розсолу заливають їм сало, придавлюють гнітом і витримують 10-12 днів. Потім шматки виймають, обсушують і зберігають на холоді.
Нагадавши, швидка і смачна закуска з лаваша - як приготувати сирні палички з часником.
Як повідомляв портал Знай.ua ситний турецький суп з червоної сочевиці-страва, яка зарядить енергією на весь день.
Популярні новини зараз
Показати ще
Пенсія зросте майже на 1000 грн: хто може сподіватися на підвищення
Перевірки від газовиків вийшли на новий рівень: українцям розповіли про документ, який треба підписати
Розмір виплат зміниться: що чекає на пенсіонерів у 2025 році
Пенсіонери ВПО можуть отримати солідну надбавку: що для цього потрібно
Також Знай.ua писав, картопляні биточки, як в дитинстві-швидкий рецепт улюбленої страви, яке розлетиться моментально