На Прикарпатті створили найдовшу у світі гуцульську трембіту, що легко побила раніше зафіксований рекорд України, а тепер претендує на місце в Книзі рекордів Гіннеса. Про це розповіли у сюжеті ТСН.

Довжина інструмента – 9 метрів і 22 сантиметри. Попередній рекорд становив 8 метрів і 50 сантиметрів.

Як зазначається, автором трембіти-рекордсмена став майстер Михайло Тафійчук, якому виповнилося 81 рік. Його син, трембітар Юрій Тафійчук, зізнається, що грати на такому інструменті вкрай важко через його довжину та вагу – для цього потрібні зусилля не лише музиканта, але й двох помічників, які тримають трембіту. Крім того, через значні розміри трембіти доводиться докладати більше зусиль, аби отримати з неї звук.

На виготовлення рекордно довгого інструменту знадобилося кілька тижнів – його зробили зі смереки, що «вистоювалася» впродовж декількох років, та шматків вивареної березової кори, якою з’єднали окремі частини.

За словами майстра, молодь не поспішає переймати секрети виготовлення народних інструментів, адже це важка ручна праця, яка, до того ж, вимагає ще й таланту.

Популярні новини зараз

Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини

Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Показати ще

Нагадуємо, що франківські стронгмени приготували тонну банашу і нагодували всю Україну: коли готувати ложки.

Як повідомляв портал Знай.uа, франківчани масово "дунули" і потрапили до книги рекордів України.

Також портал Знай.uа писав, що в українських Карпатах на горі Піп Іван Чорногірський температура повітря становить -11 градусів морозу.