Будні дітей в Карпатах значно відрізняються від всіх інших, адже іноді щоб дібратися до школи потрібно долати кілька кілометрів. Прикладом може стало Верховинський мистецький ліцей-інтернат N1, передає "Експрес".

В цьому ліцеї на Прикарпатті навчається 386 учнів з найвіддаленіших гірських сіл та присілків району. До найближчої школи їм потрібно добиратися до 60 кілометрів горами та лісовими дорогами. Тож у будні діти живуть в інтернаті, а на вихідні повертаються додому.

Кожного окремою кімнатою ліцей не може забезпечити, тож діти живуть по 7 — 10 осіб у великих кімнатах. Розпорядок дня у них такий: старші діти встають о 7.00, молодші — о 8.00, уроки тривають до 12.00 — 14.00. Потім обід, навчання, заняття у спортивних секціях, мистецьких гуртках, музичній школі. Спати лягають о 21.00 — 22.00.

Директорка закладу розповіла, що діти у ліцеї дуже працьовиті з самого малечку. Вже у 7-8 років вони починають доглядати худобу, куховарити й майструвати.

12-річна Марина Прокоп’юк розповідає, що вміє корову подоїти, свиней нагодувати, їсти зварити — понад 10 страв. Та ще багато чого іншого. Її семирічний брат Володимир не пасе задніх і уже проявляє себе добрим господарем та помічником.

У сім років рубає дрова


" Я можу 5 видів єшниці (яєшні. — Авт.) підсмажити, козу видоїти і дрива наколити (дрова нарубати. — Авт.). Не вірите? Ходім покажу",- розповів Володимир.

Нагадаємо, раніше десятки будинків у Києві ризикують залишитися без опалення: у КМДА назвали причини.

Популярні новини зараз

Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки

Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп

Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити

На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Показати ще

Також Знай.uа писав, що листопад, а опалення не видно: в мережі українці висміяли ситуацію з відсутністю тепла в будинках.

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що в Україні підвищаться тарифи на опалення: скільки доведеться викласти кожному.