Осінь почалася, а значить всі згадали за субсидії.

У Франківську цього місяця починається опалювальний сезон. Особливих змін на отримання субсидій цьогоріч не спостерігається, втім певні нововведення все ж варто очікувати. Повідомляє Бліц-Інфо

Керівник управління соцполітики Івано-Франківської міської ради Василь Семанюк говорить, що перш за все зміни стосуються початку і завершення опалювального сезону.
"Раніше тим, хто користується індивідуальним опаленням субсидія нараховувалася умовно з 16 жовтня до 15 квітня, а тим хто централізоване з 1 жовтня по 30 квітня, але конкретна дата визначалася рішенням голови чи райради. То зараз, для всіх це буде чітко визначений період з 16 жовтня до 15 квітня. Навіть якщо опалювальний сезон почнеться чи завершиться швидше, субсидія буде нараховуватися в межах цих дат", - пояснив чиновник.

Наступна важлива зміна, франківцям пропонують обирати, де їм буде зручніше забрати гроші за субсидію. Також, вони зможуть отримувати готівкову і безготівкову субсидію в будь-якому банку. Раніше пенсіонери могли отримувати її разом з пенсією, або ж в Ощадбанку.

Важливо також зауважити, що відтепер розпорядниками коштів буду органи соцзахисту на місцях.

"Раніше розпорядником було Мінсоцполітики. Ми формували реєстр, через обласні департаменти передавали на Мінсоцполітики, потім кошти йшли в пенсійний фонд чи Ощадбанк. І якщо десь щось не спрацьовувало, люди приходили до нас, але ми навіть не знали, де виникла помилка. Тепер ми будемо самі формувати ці виплатні відомості, а пенсійний фонд буде нам передавати рахунки. Це краще, як для людей так і працівників, адже можна швидше знайти, якщо щось не так", - каже Семанюк.

Є й приємні зміни, які очікують франківців - це зменшення норм споживання, яке відбулося з травня.

Популярні новини зараз

Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати

Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки

Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Показати ще

"Якщо спочатку норма була 5м3 на м2 опалювальної площі, потім 4.5, то тепер 4 м3 / м2 опалювальної площі. Втім люди це помітять лише в жовтні. В середньому розмір субсидії зменшується на 200 грн. Також зменшилися норми для централізованого опалення. Якщо було 0,0431 Гкал на м2 опалювальної площі, то зараз 0.0383. Тут виходить зменшення субсидії в межах 150 -250 грн. Звичайно, що субсидія навіть раніше не покривала платіжки повністю, але зараз це буде відчутно. Хочу зауважити, що зменшилися і норми споживання холодної води. Субсидія призначалась 2.4м3 на одну особу, а якщо не було гарячої води, то 4 м3. Зараз стало 2 м3 і 3.6 м3 відповідно", - пояснює чиновник.

Відносно категорій людей, які мають право на субсидію, то тут змін немає. Втім кількість субсидіантів все ж зменшилась.

"Зараз у нас є 14 800 одержувачів. На літо багато хто не звертався. Минулий опалювальний сезон ми закінчували з цифрою 21 800 субсидіантів, тож десь в цих межах і буде цього року. Адже частина людей, яким на літо не виходила субсидія буде звертатися зараз у жовтні, решті буде автоматичний перерахунок. Якби люди, у яких була нульова субсидія все одно звернулися влітку, зараз у жовтні їм би просто зробили перерахунок", - каже Василь Семанюк.

Ті франківці, які зараз отримують субсидію, їм перерахують кошти і вони самі будуть платить за рахунки. Ті, ж хто буде звертатися зараз, чи мали борги за комуналку, які погасили - для них буде виключно безготівкова форма. Тобто кошти будуть надходити на спецрахунок і банк перераховуватиме кошти на оплату. Якщо субсидії буде не вистачати, то людині прийде смс, що треба доплатити.

Василь Семанюк також наголошує, що з 1 жовтня починається монетизація пільг на оплату житлово-комунальних послуг.

Нагадаємо, телевізор стане дорогим задоволенням для українців: як зміняться ціни за перегляд улюблених каналів

Як повідомляв раніше Знай.ua, калькулятор субсидії 2019: як розрахувати онлайн

Також Знай.ua писав про те, що в Україні зменшать витрати на субсидії: до чого тут пенсіонери та яких пільг чекати у 2020 році